Руски адвокати съобщават, че са затрупани с молби за помощ от

...
Руски адвокати съобщават, че са затрупани с молби за помощ от
Коментари Харесай

Адвокати в Русия: Работим денонощно

Руски юристи оповестяват, че са затрупани с молби за помощ от руснаци, които не желаят да се борят в Украйна

Адвокатите са затрупани от под паника написани молби за помощ от хора, които желаят да избегнат работа в армията, и работят на цялостни обороти, с цел да дават препоръки на тези, за които има риск да бъдат изпратени да се бият в Украйна, съобщи Ройтерс. Адвокати, както и цивилен групи споделят, че са затрупани от претенции за поддръжка, откакто на 21 септември президентът Владимир Путин разгласи, че 300 000 души ще бъдат мобилизирани, с цел да подсилят отслабващите съветски военни старания в Украйна.

Стотици хиляди са избягали в страни като Казахстан, Грузия и Финландия. Мнозина са останали в Русия и се крият от военните вербовчици, молейки се да не получат повиквателна или се надяват се да бъдат освободени от работа.

" Работим непрекъснато ", споделя Сергей Кривенко, началник на група от десетина юристи. " Хората биват откъсвани от естествения си живот ", прибавя той. " Това е готовност без ограничаване във времето... Тя може да продължи месеци или години. Хората може и да не се върнат... Напускането на армията е съвсем невероятно. Единствените способи са гибел, пострадване или затвор за несъблюдение на заповедите ", посочи Кривенко.

До този миг използването на мобилизацията е безредно. Макар да е оповестена за набиране на хора с боен опит и нужните качества, в нея постоянно не се взимат под внимание военната работа в предишното, здравословното положение, студентския статус и даже възрастта.

Миналата седмица съветският президент призна неточности и съобщи, че те би трябвало да бъдат поправени. " Например, имам поради многодетните татковци, хората, страдащи от хронични болести, или тези, които към този момент са минали наборна възраст ", съобщи Путин, изброявайки тези, които не би трябвало да бъдат включвани във военната готовност.

Губернаторът на далекоизточния Хабаровски край съобщи през вчерашния ден, че военният комисар там е бил уволнен, откакто половината от новомобилизираните мъже са били върнати вкъщи, защото не отговаряли на критериите за военна работа.

В обществените мрежи се популяризират препоръки по какъв начин да се избегне мобилизацията, както и формуляри за кандидатстване за освобождение по медицински аргументи или за отвод от военна работа заради религиозни, морални или етични аргументи, дружно с инструкции за попълването им.

Историите за мъже, които би трябвало да бъдат освободени от работа според посочените критерии, само че все пак са получили повиквателна, се популяризират в обществените мрежи.

" Тези, които идват при нас, са в суматоха. Те не схващат какво се случва ", споделя Кривенко и прибавя, че съветските управляващи изпращат повиквателни на всички, защото като законът им го разрешава.

" Най-добрият метод да избегнете наборната работа е да напуснете Русия ", съобщи Дмитрий Луценко, съосновател на група, предлагаща правни препоръки и информация. Вторият най-хубав метод е да се криете, добави той. " Избягвайте да подписвате призовки... избягвайте офисите на военните служби. Законовото наказване за това, че не сте се явили, е дребна санкция, а аз не знам някой да е бил глобяван до момента ".

Адвокатът Алексей Табалов съобщи във " Facebook ", че младежите се обръщат за помощ доста по-често, в сравнение с по-възрастни мъже, а възрастните мъже, които се обръщат към тях, постоянно са фаталисти и се подчиняват изцяло на управляващите. " В същото време виждаме тълпи от мъже, които непринудено отиват във военните бази ", споделя той. " Иска ми се да изкрещя - за какво отидохте? Бягайте, напускайте, до момента в който можете! Но не, те безшумно си стоят и чакат. Какво чакате? "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР